Vem mördade den svenska spionen Jane Horney – och varför?
Vem var den gåtfulla svenska agenten Jane Horney, och vad som egentligen hände när hon mördades i januari 1945? Och varför har sanningen fortsatt att mörkas i över 75 år? Conny Palmkvist presenterar en ny bild av fallet i boken En hälsning från motståndsrörelsen.
Se Conny Palmkvist i ett inslag i Nyhetsmorgon
Svensk agent försvann spårlöst
Den svenska agenten Jane Horney försvann spårlöst i Skåne i januari 1945. Snart spreds rykten om att hon fortfarande var i livet, innan den danska regeringen något år senare lät meddela att hon likviderats på internationellt vatten av motståndsrörelsen för samröre med tyskarna. Men var det sanningen? Var hon skyldig till det hon anklagades för?
När författaren och journalisten Conny Palmkvist av en slump kom över två resväskor med material om Jane Horney insåg han att det var något som inte stämde. Vem mördade egentligen Jane Horney, och varför? Och varför har sanningen fortsatt att mörkas i över 75 år?
En mörk redogörelse
I boken En hälsning från motståndsrörelsen har Conny Palmkvist spunnit en tät berättelse om Horneys öde. Det är en mörk redogörelse för ett andra världskrigs-Norden där spioner, motståndsmän och dubbelgångare lurade i såväl skuggor som i de finaste salonger. Efter många års grävande i arkiven presenterar han nu sin bild av fallet – om mordet på en oskyldig och hjältemodig ung kvinna i den svenska statens tjänst.
Boken innehåller även bildmaterial med ett urval privata bilder som inte publicerats tidigare.
Om författaren
Conny Palmkvist, född 1973, är författare, redaktör och litteraturkritiker. Sedan debuten 2005 har han skrivit en rad uppmärksammade, kritikerhyllade och prisbelönta romaner och fackböcker, bl a Sundets röda nejlikor (om hur danska motståndsmän och svenska poliser samarbetade under andra världskriget) som utkom 2020. Han bor i Helsingborg med sin familj.