Bokförlaget Forum, 2024-10-08

Foto: Gabriel Liljevall

Mons Kallentoft: ”Jag är intresserad av det som är sant, snarare än det som bekräftar och är korrekt”

Mons Kallentoft är en av vårt lands mest kända och framgångsrika författare av kriminalromaner. Nu släpps Lilla darling du, del tre i den mörka och kittlande thrillerserien Underdogs. Här berättar han om hur serien kom till, vad som får honom att fatta pennan och vad som gör en karaktär unik.

Vad fick dig att skriva en serie som Underdogs?

– Jag ville skapa ett udda persongalleri med utgångspunkt i den värld av orättvisor och illavarslande beteenden jag ser omkring mig. Och så ville jag skriva om kärlek. Jag har skrivit mycket om våld och ondska och det gör jag nu också, men Underdogs är främst en serie om kärleken och dess väsen och uttryck.

I serien följer vi Vic, Lulu och Leo, tre spritt olika karaktärer som trots allt finner varandra. Hur går dina tankar när du formar en karaktär?

Foto: Gabriel Liljevall

– Jag utgår från det enkla och sanna faktum att alla människor i grunden är lika. Vi har samma drömmar om att bli älskade och få trygghet och ha ett sammanhang och annat. Och så bygger jag utifrån det. Vad som intresserar mig som författare och vad som kan få mina idéer att fästa i den som ska läsa.

Du har gett ut ett 30-tal böcker, och bara i år har det tillkommit tre. Hur håller du i gång tempot i skrivandet och vad motiverar dig?

– Jag är författare. Jag skriver alltid, har alltid konstnärsblicken på. Det är mitt liv. Ingen motivation behövs. Jag andas och skriver. Skapar. Det kan bli en bok, tre, tusen eller ingen. Skapandet är meningen.

Serien grottar i rikas frosseri och människorna i marginalen. En stor del av vår samtid speglas även i berättelsen. Vad är det som drar dig till att skriva om det?

– Jag har i princip alltid haft samtiden som utgångspunkt. Det är den jag lever i. Svårare att greppa än historien även om all tid i grund och botten är den samma. Jag försöker komma bakom det vi väljer att se, för att det passar vår bild av världen och våra åsikter och moral. Jag är intresserad av det som är sant, snarare än det som bekräftar och är korrekt.

I dag släpps Lilla darling du, del tre i den mörka och kittlande thrillerserien Underdogs, vad har vi framför oss?

– En vacker och spännande kärlekshistoria om en dotter som söker sin far för att hon tror att hon vill döda honom.

Och den oundvikliga frågan, nu med tredje delen i hand, vad är tillåtet i kärlekens namn?

– I fiktionen allt, i verkliga livet inte så mycket så. Kärleken är lika hänsynslös till sitt väsen som människan själv, ändå är den till slut en av två saker som gör livet värt att leva. Den andra är konsten.

Om Lilla darling du

När en diplomat överfalls på Lidingö och en annan misshandlas brutalt på Södermalm i Stockholm, är kriminalkommissarie Leo Madvig den enda som genast ser ett mönster. Men klockan tickar, och för att förhindra en eskalerande våldsspiral måste han hitta förövaren.

Samtidigt förbereder sig den muskelsjuka dataexperten Vic för att dö, och ser sin efterträdare i matematikgeniet Ellisar. Hon har en enda drivkraft i sitt liv: att ta reda på vem som är hennes pappa, mannen som våldtog hennes mor, för att kunna döda honom. Vid sin sida har hon Lulu, och deras jakt leder dem rakt ut i Europa, in i samtidens svartaste mörker.

I Paris är Leos flickvän Nadia gravid med deras första barn, men det svårlösta fallet håller Leo sömnlös. Och snart är utredningen farligt nära honom själv och hans älskade. Vad är tillåtet i kärlekens namn?

Sagt om böckerna i serien

”En skicklig författare som vet hur man bygger upp spänning.” Ölandsbladet

”Mons Kallentoft kan konsten att skriva en spännande historia och Kärlekens algoritm är en sådan.” Ölandsbladet

”En intressant och spännande blandning av karaktärer där alla kämpar med sina demoner.” Mariestads-tidningen

”Utöver det briljanta språket finns de särpräglade och komplexa karaktärerna samt det starka engagemanget för människor i samhällets utmarker.” Kapprakt (Anders Kapp)

Om Mons Kallentoft

Mons Kallentoft är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera på Mallorca. Han debuterade med den Katapultprisbelönade romanen Pesetas år 2000 och fick sitt stora publika genombrott med de kritikerrosade böckerna om Malin Fors. Han har förutom dessa utkommit med ett par fristående romaner och reportageböcker samt ett drygt tiotal böcker i Zack-, Palma- och Underdogsserierna. Hans kriminalromaner har getts ut i tjugoåtta länder och sålt i närmare fyra miljoner exemplar.