Manusförfattare till hyllade tv-serier bokdebuterar om landsbygdens tysta överenskommelser
Inger Scharis har med Heder, Gåsmamman och Fartblinda utmärkt sig som en manusförfattare med stark känsla för både spänning och relationer. Nu bokdebuterar hon med Åtel – en fängslande berättelse om människans rovdjursnatur, ofattbara svek och rädslan att bli övergiven.
Åtel är en driven, spänningsfylld berättelse om människans rovdjursnatur. Vad har fått dig att skriva en bok om det?
– Människan fascinerar mig, inte minst hur vi som art kunde gå från att vara obetydliga däggdjur på savannen till att dominera hela planeten. Hur gick det till? Vilka egenskaper har vi som gjorde det möjligt? När jag skulle börja skriva den här boken, den första i Charlie Graff-serien, valde jag just människans natur som en övergripande idé. Jag är nyfiken på ämnet och det är enkelt att variera i flera böcker, så varför inte börja med rovdjursnaturen som psykologiskt går lite djupare, som instinkterna och drifterna?
Och hur kom vargarna in i bilden?
– När jag var liten blev jag skrämd av en ylande varg på Skansen. Efter det hade jag mardrömmar om vargar – tills jag blev lite större och hörde på radion att det bara fanns två vilda vargar kvar i Sverige: en hane i Sarek och en tik långt söderut. Jag kunde förstå känslan av att vara den enda kvar av sin art och föreställde mig hur de ylade mot månen, men var för långt ifrån varandra för att någonsin kunna mötas. Rädslan övergick till intresse – och som vuxen tog jag en paus från mitt yrke som manusförfattare, utbildade mig till zoolog och fick tillfälle att forska på just vargar.
I boken följer vi ett fall som cirkulerar kring en tjuvjagad varg, som ingen vågar vittna om, följt av ett vådaskott under en älgjakt som snart visar sig vara mord. Hur ser du på vargkonflikten efter att ha jobbat inom ämnet?
– Det är självklart en komplex konflikt med många in-tressenter och det är svårt att hitta en lösning – och det underlättar inte att vargen ofta väcker starka känslor. Vargkonflikten i boken försöker spegla flera olika atti-tyder som människor har till vargen. Alla konflikter och karaktärer är självklart fiktiva, men bokens Vånga finns i verkligheten och ligger i utkanten av ett vargrevir, och jag bor själv inte långt därifrån.
Med tv-serier som Heder, Gåsmamman, Fartblinda, Maria Wern och julkalendern Snödrömmar har du utmärkt dig som en manusförfattare med stark känsla för både spänning och relationer. Varför valde du att gå från att skriva tv-manus till ett bokmanus?
– För mig är det viktigt att gå på lust, då får man förhoppningsvis ett liv som man trivs med. Och jag hade lust att försöka skriva en bok. Nu debuterar jag vid 60+, men jag har aldrig sett ålder som någon begränsning. Vid 40+ började jag plugga biologi på universitetet, och först hade jag panik över kemin och matten, men sedan blev studierna lika givande som jag hade hoppats.
Varför förlägga handlingen i en deckare till skogsbygden och inte, som så många andra, till storstäder eller turistorter?
– I Sverige bor ju de flesta på landsbygden eller i mindre tätorter, och jag hoppas att det går att känna igen sig i bokens vardag, där naturen finns inpå husknuten och bussarna inte går så ofta. Jag försöker få till en autentisk känsla i Charlie Graff-serien, även om spänningen i en deckare förstås kräver en viss förhöjd verklighet.
Vilken tv-serie eller film ska man inte missa just nu?
– Någon som inte fått sin förtjänade plats i rampljuset? Då väljer jag en pärla från 2021: Reservation Dogs av Sterlin Harjo och Taika Waititi. Det är en hysteriskt rolig dramakomedi som utspelar sig på ett reservat i Oklahoma och handlar om fyra tonåringar, deras vänner och släktingar.
Om Åtel
När polisen Charlie Graffs liv kraschar tvingas hon att flytta hem till sin mamma, och jobbet är det enda hon har kvar. En tjuvjagad varg, som ingen vågar vittna om, följs av ett vådaskott under älgjakten som snart visar sig vara mord. Charlie misstänker att de båda händelserna sitter ihop. Hon börjar nysta i fallet och möter den f.d. legionären Johan Nijpels som också söker sanningen. Men hur tar man reda på sanningen när alla verkar ha något att dölja? Rollen som jägare och villebråd skiftar snabbt i det lilla samhället och den jagande blir jagad – med livet som insats.