Bokförlaget Forum, 2024-07-16

Foto: Fredrik Hjerling

Likt en verklighetens Billy Elliot dansade Dermot sig fri

Dermot Clemengers självbiografi Fly från monster är en drabbande berättelse om skam, mod och överlevnad. Det här är hans sanna historia om monstren han flytt från, om resan mot frihet. Innan Dermot blev känd som domare i Let’s Dance skördade han stora framgångar som tävlingsdansare.

Dermot Clemenger:

– Från åtta års ålder minns jag inte en enda rolig dag i skolan, det var bara ett helvete och en kamp för att överleva. Men dansen var alltid en ljuspunkt, det var min frizon.

Foto: Fredrik Hjerling

Det var kärleken till dansen som gav honom kraft att bryta med en destruktiv uppväxtmiljö. I ett fattigt, katolskt hem på Irland plågades han och hans nio äldre syskon av en känslokall och våldsam pappa.

Dansen var ljuset i tillvaron men också orsaken till daglig mobbning. Likt en verklighetens Billy Elliot dansade Dermot sig fri, till ett nytt hemland och till att bli vinnare av prestigefyllda tävlingar. Men bakom den lyckliga fasaden doldes mörka minnen och tunga familjehemligheter.

"Jag flydde från min barndoms monster när jag var 17 år. Bort från min elaka pappa, pedofilpräster, gängkriminella, sadistiska lärare och skolkamrater som plågade mig. Det var min kärlek till dansen som gav mig kraft att bryta med min destruktiva uppväxtmiljö. Dansen var och är mitt ljus. Den har gett mig både en identitet och en rad tävlingspokaler. Jag har kommit långt i livet, långt bort från alla som ville mig ont. Nu kan jag äntligen sluta fly."

Om Dermot Clemenger

Dermot Clemenger är dansare, tv-profil och sångare, för många känd som mångårig domare i Let’s Dance. Dermot är uppvuxen i Crumlin på Irland, han började dansa vid fem års ålder och har en lång, framgångsrik karriär som tävlingsdansare bakom sig. Han har vunnit åtta irländska mästerskap i standard och latin, The British Closed Championships, The British Open Championships, sex raka SM-guld i latin och många fler titlar. Dermot flyttade till Sverige år 2004 och började då undervisa på Nerikes dansinstitut i Örebro, en dansskola som han idag driver.