Bokförlaget Forum, 2024-09-05

Foto: (från vänster) Jeffery Richt och Peter Knutson

Kristina Ohlsson och Viveca Sten nomineras till Årets svenska deckarförfattare 2024

För sjätte året i rad kommer BookBeat att hylla årets bästa deckare under Crimetime-festivalen på Bokmässan i Göteborg, som äger rum lördagen den 28 september. Bland de nominerade i kategorin Årets svenska deckarförfattare 2024 finns Viveca Sten och Kristina Ohlsson. Viveca Stens bok Vilseledaren, den fjärde delen i serien Åremorden, är dessutom nominerad till Årets svenska deckare 2024.

Priserna är helt datadrivna och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de nominerade författarna och böckerna varit under det senaste året.

Om Kristina Ohlsson

Foto: Jeffery Richt

Kristina Ohlsson växte upp i Kristianstad och flyttade senare till Stockholm. Hon har bland annat arbetat som analytiker på Säkerhetspolisen och som terroristexpert på OSCE i Wien. 2009 förverkligade hon en dröm när hon romandebuterade med boken Askungar. Kristina Ohlssons kriminalromaner för vuxna läsare har fått en hängiven läsarkrets och nått stora framgångar, såväl i Sverige som internationellt. Samma gäller för hennes oerhört populära spänningsböcker för barn. Stormvakt (2020), den första delen i Kristina Ohlssons Strindbergsserie, blev en stor framgång hos läsare och lyssnare och nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Frälsarkransen

Frälsarkransen är den fjärde delen i Kristina Ohlssons hyllade Strindbergserie. Nu drar det ihop sig till kräftpremiär på Hovenäset, och till sist har sommarvärmen kommit. Augusts stora dröm om att bli förälder har förverkligats, och han och Maria njuter av sin lilla familj på Kärleksvägen. Men så dyker en skugga ur Augusts förflutna oväntat upp. Någon i hans släkt verkar ha burit på en tung hemlighet. Samtidigt skakas idyllen än en gång om när ett äldre par hittas förgiftade. De har bott på näset i femtio år och är väldigt omtyckta. Vem kan vilja dem så illa? Utredningen hamnar på Marias bord, men det är något som skaver i polisgruppen. Vad är det kollegan Ray-Ray döljer? Fallet visar sig ha en mörkare baksida än någon hade kunnat ana …

Om Viveca Sten

Foto: Peter Knutson

Viveca Sten debuterade 2008 med kriminalromanen I de lugnaste vatten och har sedan dess gett ut ytterligare tio böcker i serien Morden i Sandhamn som också gett upphov till en omåttligt populär tv-serie. Sina vintrar tillbringar Viveca i Åre, vilket inspirerat henne till den nya spänningsserien Åremorden. Den första delen, Offermakaren, utkom 2020 och fick ett enastående mottagande av både kritiker och läsare. Hösten 2024 utkommer den femte boken i serien, Benådaren. Även Åremorden ska bli tv-serie. Viveca Stens böcker är översatta till många språk och har utkommit över hela världen.

Vilseledaren

En vecka i januari tar sex festglada studenter tåget till Åre för att åka skidor. Sedan går allt snett och plötsligt är bara fem kvar i livet. Var det en olycka eller ett kallblodigt mord? Medan frågetecknen hopar sig stiger spänningen i gruppen. Vänner ställs mot varandra när ingen kan förklara vad som hände den där olycksaliga natten. Poliskollegorna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet med blandade känslor. Daniel har separerat och lider av skuldkänslor gentemot sin dotter. Hanna är på lyxig weekend med sin nya dejt och slits mellan honom och känslorna för kollegan. Vilseledaren är fjärde delen i serien Åremorden där Viveca Sten återigen bjuder på intrikata mordgåtor i den jämtländska fjällvärlden.