Bokförlaget Forum, 2024-08-19

Foto: Mickael Tannus

Conny Palmkvist skildrar krigets Öresund i ny romansvit

Med tre uppmärksammade dokumentärböcker om de dansk-svenska förbindelserna och motståndsrörelserna under andra världskriget har Conny Palmkvist vunnit en stor läsekrets. Nu lägger Palmkvist sin djupa kunskap om tiden och platsen till grund för en ny romansvit; Öresundstrilogin.

Med Öresundstrilogin presenterar Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist en brett upplagd berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren. Palmkvist har i tidigare dokumentärböcker berättat hur människor, vapen och underrättelser korsade Öresund, både öppet och i det fördolda. Mot denna fond tecknar han nu en lika drabbande som spännande historia om ett antal människor i krigets osäkra gränsland. Vem är vän och vem är fiende när världen står i brand?

Räkna de lyckliga stunderna tar oss med till 9 april 1940. I Köpenhamn ser den unga tyska judinnan Ella flygblad falla som svalor från skyn. Hon har flytt nazisternas förföljelser i hemlandet. Nu är tyskarna på väg att invadera hennes fristad.

I Helsingborg på andra sidan Öresund finns polisen Johnny vid säkerhetstjänsten, nybliven änkling med sonen Pelle som hotas av tvångsplacering på barnhem. Med knappa resurser tvingas Johnny och den luttrade kollegan Falk hantera beredskapstidens alla tröstlösa ärenden. Bland underrättelserapporter, övervakning av permittenttrafiken och kartläggning av utländska besökare sticker ett misstänkt dödsfall ut. Mycket tyder på den unga kvinnan begått självmord men det är något som skaver.

Johnnys och Ellas vägar korsas på en plats plågad av krigets kalla vindar, där konsten att skilja vän från fiende är lika svår som nödvändig. Men där också hjältedåd utförs i det tysta. Och där människor försöker leva och älska trots allt.

Räkna de lyckliga stunderna är den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren då människor, vapen och underrättelser korsar Sundet, både öppet och i det fördolda.

Conny Palmkvist:

Foto: Mickael Tannus

– Hela ramverket för romanen är historiskt korrekt, men efter alla år av research och jakt på fakta har det varit befriande att hitta tillbaka till det skönlitterära språket igen. Jag har också kunnat ösa ur fler källor. Det var med stor glädje jag nu fick chansen att utveckla en egen stil, som väl bäst beskrivs som skånsk noir om människor under kriget.

Andra delen, Regntunga skyar, är planerad för utgivning i september 2025.

Om författaren

Conny Palmkvist, född 1973, bor i Helsingborg och är författare på heltid. Palmkvist debuterade 2005 med den uppmärksammade och kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa.

Palmkvists dokumentära böcker om krigsåren omfattar Med hälsning från motståndsrörelsen: mordet på Jane Horney (2023), Den som inte saknar dig (2022) och Sundets röda nejlikor (2020).

Conny Palmkvist skriver även för barn och unga, senaste Femtiofem meter under ytan (Bonnier Carlsen, 2024).

Yukiko Duke om Palmkvist i Gomorron Sverige, SVT:

"Det som är lika i hans berättelser är hans fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."