Bokförlaget Forum startas hösten 1943
I början av 1940-talet hade Bonniers förlag ett angenämt problem: det fanns för många bra böcker att ge ut för att de skulle rymmas på ett enda förlag. Lösningen var uppenbar: man behövde starta ytterligare ett förlag. Uppdraget att leda detta nya förlag gick till en man som vid den här tiden snabbt gjort sig ett namn i Bonniers korridorer på Sveavägen. Den danskfödde Adam Helms hade börjat på Bonniers bokhandel 1939 och något år senare startat den revolutionerande bokklubben Svalan. År 1943 accepterade han erbjudandet om att ta sig an det nya förlaget.
I januari 1944 ger förlaget ut sin första bok – Ernest Hemingway
I januari 1944 utkom den första boken på det Bokförlaget Forum: Ernest Hemingways Klockan klämtar för dig. Boken var också den första i Forumbiblioteket, en klassikerserie som skulle komma att bli marknadsledande under nästan ett halvsekel. Då Klockan klämtar för dig gavs ut 1944 kunde den dock knappast betraktas som en klassiker. Den var då bara något år gammal, och Forums utgåva kom att sammanfalla med att långfilmen gick upp på svenska biografer.
Bokförlaget Forums Utgivning
Vid sidan av Forumbiblioteket präglades de första decenniernas utgivning av handböcker inom allsköns områden (Könslivet och Handbok i modern svetsning är två titlar från tiden), reselitteratur och den mångåriga årsboken När Var Hur. Erfarenheterna av utgivningen och försäljningen av världsrättigheterna till Thor Heyerdahls Kon-Tiki och dess uppföljare ledde till en satsning på internationella samtryck och rättigheter i ett separat bolag som hette International Book Production. På 1960-talet gav man ut de första årgångarna av en årsbok som än idag ges ut av förlaget: Guinness World Records, till att börja med under titeln Först och störst och därpå som Guinness rekordbok.
Böcker av kändisar var också ett område som man tidigt var inne på. En av de mindre lyckade sådana var Boken om Snoddas, som förlaget sålde in väl entusiastiskt och sedan blev sittande med en stor restupplaga på. Det svensk folkets intresse för ”Flottarkärlek” var kortlivat. Mer lyckad var utgivningen av Tore Wretmans kokböcker från mitten av 1950-talet. Kokböcker av landets ledande matlagningsprofiler är än idag en viktig del av förlagets utgivning.
Förlagschef Adam Helms
Adam Helms kom att leda förlaget under tre decennier och satte sin prägel på det och den svenska bokbranschen. Hans känsla för det okonventionella tog sig många uttryck, inte minst när det gällde marknadsföringen av förlaget och förlagets böcker. Mest känt är kanske den gången i mitten av 1950-talet då han valde att anlända till en bokhandlarkonferens i helikopter. Hela branschen var vid tillfället samlat på ett fartyg där höstens böcker skulle presenteras under en tur som utgick från Göteborg. Alla inbjudna var ombord då det var dags för avgång. Alla utom en: Adam Helms. De övriga deltagarna var förbryllade, men fartyget var tvunget att lägga ut och konferensen inledas. Efter en stund till havs stördes dock tillställningen av att en helikopter närmade sig fartyget och lade sig hovrande över det. Förundrade gick deltagarna ut på däck och möttes av ett massivt regn av papper från helikoptern: prospekt för Forums höstutgivning. Strax därefter landade helikoptern ombord och Adam Helms klev ur den. Resten av resan pratade ingen om något annat är Adams upptåg, medan Adam inte pratade om något annat än Forums höstutgivning.
År 1970 lämnade Adam Helms Bokförlaget Forum på grund av den tidens strikta pensionsregler. Men 67 år ung var Helms inte redo att trappa ner och inom kort startade han i stället ett nytt förlag, Trevi, tillsammans med sin mångåriga högra hand på Forum, Solveig Nellinge. Trevi kom att bli ett framstående förlag med fokus på utgivning av kvinnliga författare. Efter Helms död 1980 drevs det vidare av Nellinge fram till på 1990-talet då det köptes upp av Bonniers och införlivades i Bokförlaget Forum. Detta kom att bli startskottet till ett flertal förlagsförvärv och nystartade imprints i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet: Bokförlaget DN, Minotaur, Fahrenheit och Fitnessförlaget är några exempel.
1970 och framåt
Då Helms lämnade förlaget 1970 tog Kjell Peterson över som förlagschef mitt i den då rådande förlagskrisen. Trots att Helms och Nellinge tagit med sig ett par författarskap till sitt nystartade förlag bibehölls utgivningen tämligen oförändrad. En nyhet från 1972 är dock värd att nämna. Fram till dess hade Forum på den skönlitterära sidan i huvudsak varit ett översättningsförlag, men det här året dök det upp ett namn som skulle återfinnas i förlagets utgivning under flera decennier framöver. Anmäld försvunnen var den första delen i Olov Svedelids serie om polisen Roland Hassel. Även om den översatta litteraturen skulle dominera Forums utgivning fram till i början av 2000-talet, så var Svedelids författarskap en glimt av en genre som idag är en av de viktigaste utgivningsgrenarna på förlaget: svensk spänningslitteratur.
I mitten av 1970-talet lämnade Peterson Forum för att leda det nya förlaget Atlantis. Han efterträddes av Bertil Käll som skulle komma att vara förlagschef för Forum under två decennier. Under Källs tid fortsatte fokus att ligga på översättningar, men man riktade alltmer uppmärksamheten mot den kommersiella litteraturen. Under devisen ”det bästa inom varje genre” blandade man prestigelöst högt och lågt på förlagets listor. En viktig punkt härvid är utgivningen av Jackie Collins Hollywoodfruar 1985. Den svenska utgåvan blev liksom originalet en enorm försäljningsframgång, men orsakade också kontrovers. Boken dömdes ut som pornografi och bojkottades av många bibliotek. Idag anses boken vara ett pionjärverk inom den moderna romance-litteraturen. Parallellt med denna mer kommersiellt inriktade utgivning fortsatte Bokförlaget Forum att ge ut nobelpristagare och kvalificerad facklitteratur.
I mitten av 1990-talet blev Karin Leijon ny förlagschef på Forum. Vid sidan av de många förlagsförvärven lades kursen om för den skönlitterära utgivningen, och byggandet av en lista med svenska författare inleddes på allvar. Inom några år hade man gett ut böcker av och haft försäljningsframgångar med författare som Elisabeth Nemert, Kajsa Ingemarsson och Camilla Läckberg. Tjugo år senare är Bokförlaget Forum ett av Sveriges ledande förlag inom svensk kommersiell skönlitteratur. Även kursen med förlagsförvärv och imprints är bestående, och idag inrymmer Bokförlaget Forum även Bonnier Fakta och Lovereads.