Björn Skifs invald i Swedish Music Hall of Fame
Björn Skifs väljs in i Swedish Music Hall of Fame och tar plats i den svenska pophistoriens finrum. Han gör sällskap med Cornelis Vreeswijk, Robyn, Abba och Evert Taube. Björn Skifs firar med att ta andra sprutan vaccin: "Att få bli invald i det sällskapet, det är häftigare än De Aderton. Det är helt enormt"
Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik och en utmärkelse som instiftats med syfte att hylla dem som haft betydande inflytande över dess utveckling.
Bland årets artister finns också bandet Bathory, Jason ”Timbuktu” Diakité, Lisa Nilsson och Py Bäckman.
Juryns motivering:
Redan faktumet att ”Hooked on A Feeling” med Blue Swede blev Billboardetta i USA i april 1974 och senare en ständig exportlåt motiverar att Björn Skifs väljs in. Men det varken började eller slutar som bekant där.
I en av de mest mångsidiga karriärerna i svensk populärmusik har den trumpetspelande unge sökaren från en musikerfamilj i Västerdalarna årtionde efter årtionde visat upp en mångsidighet som alltid har respekterats oavsett från vilken vinkel man betraktat honom.
Från starten med Slam Creepers, en grupp som fick sitt genombrott med att vinna Sveriges Radios popbandstävling 1966, och framåt har han visat upp en säregen förmåga att med sin röst kliva in i låtar och texter, andras eller egna, i ofta vitt skilda genrer, och göra dem till sina högst personliga alster.
Björn Skifs har inte många, om några, svenska gelikar i den konsten. Han tycks evig i alla aspekter.
Mitt liv som scengångare
Här berättar Björns Skifs hela historien om sin makalösa karriär. Från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna i Slam Creepers på 1960-talet, bildandet av rockbandet Blåblus och det internationella genombrottet med USA-ettan "Hooked on a feeling" 1974. Från SVT:s julkalender ”Julius Julskötare” 1978 till de dubbla vinsterna i Melodifestivalen. Från succéshowerna på Hamburger Börs och musikalen SPÖK! på Maximteatern i början av 1980-talet till filmsuccéerna med Strul och Drömkåken. Från "Nöjesmassakern" till "Kryzz". Från BadRock till 2000-talets utsålda arenaturnéer.
Björn Skifs berättar också öppenhjärtigt och gripande om sitt privatliv. Om den vanliga människan bakom affischnamnet, långt från strålkastarljuset.
Björn Skifs är en av Sveriges absolut största underhållare. Han har gjort en fantastisk karriär i och utanför Sverige som sångare och blivit folkkär här hemma som programledare, skådespelare och showartist. Han har en av vårt lands mest beundrade sångröster.
Mitt liv som scengångare är skriven tillsammans med författaren och journalisten Petter Karlsson, som även skrivit biografier om Sven-Bertil Taube, Magnus Härenstam och Janne Schaffer
Röster om boken
"I sina memoarer är han lika trevlig som som han verkar vara i verkligheten." Expressen Söndag
"Det finns ryggrad och integritet. Han står för sin vanlighet och jag kan inte beskriva Mitt liv som scengångare som annat än väldigt trevlig läsning." Gefle Dagblad
"Ett stycke svensk nöjeshistoria." Ölandsbladet