Bokförlaget Forum, 2024-10-03

Foto: Peter Knutson

Bivald gör succé i USA – Stockholms skärgård blir brottsplats i ny bok

Katarina Bivalds pusseldeckare om Berit Gardner, författaren som löser mord när hon borde skriva, tog sig upp på de amerikanska bästsäljarlistorna och utsågs av Washington Post till en av fem deckare du måste läsa i höst. I den fjärde delen i serien; Liket på Tallholmen kommer Berit Gardner hem till Sverige.

Katarina Bivald har med sina underfundiga, filosofiska och spännande böcker vunnit många läsare, i Sverige men också i USA och Kanada. Efter en rad fristående romaner, däribland det internationella fenomenet och bästsäljaren Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, är det nu deckarserien om den oförvägna Berit Gardner som gör succé.

I somras släpptes första delen, Morden i Great Diddling på den nordamerikanska marknaden och gick direkt in på både USA Todays och Vancouver Suns listor över nya, bästsäljande böcker. Washington Post utsåg den till topp 5 av deckare du måste läsa i höst.

Bivald har sedan debuten 2013 en stor läsekrets över hela världen. Debuten Läsarna i Broken Wheel rekommenderar gick direkt upp på New York Times bästsäljarlista och blev en storsäljare i bland annat USA, Kanada, Frankrike, England och Taiwan. Och i sina böcker håller hon sig sällan på hemmaplan; serien om Berit Gardner har hittills tagit läsaren till den engelska landsbygden, ett franskt slott och glittrande men farlig lyx på Teneriffa.

Nu kommer den fjärde delen och då faktiskt – den svenska skärgården. Berit Gardner och den brittiska kriminalkommissarien Ian Ahmed befinner sig på semester i Stockholms skärgård när ett mord plötsligt begås.

Katarina Bivald:

Foto: Peter Knutson

– Stugan i skärgården är helt baserad på min familjs stuga som jag tillbringar varje sommar i. Och varje år när sommargästerna packat ihop och dimman kryper in från havet börjar min fantasi ta fart. Tänk om det i den här vackra och lite ödsliga stillheten skulle hända något fasansfullt? Ja, det är ju så en författarhjärna funkar tyvärr.

Hur var det att skriva om en plats som ligger så nära hjärtat?

– Det var intressant, för trots att mina fötter känner nästan varje sten av tomten på Ängsö, så såg jag den nu med nya ögon. Jag tillbringade veckor ensam där ute under hösten, vintern och tidig vår. Jag förde en skärgårdsdagbok där jag varje dag antecknade temperaturen i luften och i vattnet, dagens väder och vind, vilka båtar och fåglar jag sett, och färgen på havet, himlen, ljungen och ormbunkarna. Jag och min cockerspaniel Sam rodde runt öarna och letade efter bra platser att ha ihjäl folk på…i romanform såklart!

Om författaren

Katarina Bivald, född 1983, gjorde internationell succé med sin debutroman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar (2013) som såldes till 29 länder, låg på New York Times bästsäljarlista och prisades som Årets debut på den franska litterära festivalen Saint-Maur en Poche.

Med Morden i Great Diddling (2022) inleddes deckarserien om författaren Berit Gardner. Följande delar är Döden på Chateau des Livres (2023) och Dödligt nyår på Teneriffa (2023).

Katarina bor i Stockholm och arbetade många år i en bokhandel. Läs mer på hemsidan katarinabivald.seoch instagramkontot @katarinabivald.

Liket på Tallholmen ges ut den 7 november 2024.

Mediekontakt: Marie Jungsand, marie.jungsand@bonnierforlagen.se