Lisa Röstlund granskar det norska klimatbedrägeriet i ny bok
Hur kan du älska din storslagna natur, kalla dig klimatvän och kämpa för mänskliga rättigheter – och samtidigt vara en av världens största producenter av olja och gas? I nya boken Norgeparadoxen åker journalisten Lisa Röstlund västerut för att granska en industri – och ett folk – som tycks göra allt för att lura sig själva
Efter den prisade granskningen Skogslandet är en av Sveriges vassaste grävjournalister tillbaka med en ny omskakade bok om vår tids största katastrof: klimatförändringen och det enorma mänskliga lidande den för med sig.
I Norgeparadoxen visar Lisa Röstlund hur det sedan kriget i Ukraina har blivit allt svårare att få gehör för kritik av den norska olje- och gasindustrin. Säkerhetsfrågan har slagit ut klimatfrågan och på detta tjänar Norge miljarder i försäljning av olja och gas till Europa. Men oavsett varifrån oljan kommer: vår planet är på väg ut ur ”livets korridor”, det temperaturspann som forskarna säkert vet kan upprätthålla mänsklig civilisation. Så i en tid utan oljeskam, vilket ansvar tar Norge för den bomb de sitter på?
I Norgeparadoxen möter Lisa Röstlund människor från alla delar av det norska samhället och de stora industrierna för olja, gas och fiske. Hon lyssnar på starka övertygelser, gnagande tvivel och direkta självbedrägerier. I Norge finns näst flest klimatförnekare i världen, efter USA.
Lisa Röstlund:
– Det finns inte en nu levande norrman som inte har oljan att tacka för sin välfärd, det är klart att det präglar inställningen. Dessutom lägger såväl den norska staten som oljeindustrin enorma resurser på att framstå som klimatvänner.
I boken granskar hon till exempel djuphavsgruvbrytning, vindkraft, den sk gröna laxindustrin, koldioxidinfångning och andra projekt som sägs kompensera. Men vinsterna visar sig löjligt små i förhållande till den skada de fossila utsläppen orsakar.
Norgeparadoxen är både ett vindlande reportage och en skarp granskning. Boken avslöjar bland annat:
- Hur norskt bistånd använts till att stärka norsk oljeindustri i fattiga och korrupta länder.
- Hur olja ska produceras "grönare" genom att pumpas upp med el från olagliga vindkraftverk i samiska renbetesmarker.
- Hur norska bolag och biståndspengar har bidragit till att fattiga bönder i Afrika har misshandlats och tvingats bort från sina jordbruk.
- Att det råder stora osäkerheter och allvarliga brister i klimatlösningarna som Norge presenterar.
Om författaren
Lisa Röstlund, född 1979, är uppväxt i Trödje, utanför Gävle och utbildad biokemist. Idag arbetar hon som grävande reporter på Dagens Nyheter. Hon har tidigare bland annat granskat Lundin Oil, högerextrema grupper, klimatkompensation och konsulterna på Karolinska. Om det senare skrev hon tillsammans Anna Gustafsson, Konsulterna, som nominerades till Guldspaden och Stora Journalistpriset. För Skogslandet – en granskning har hon mottagit Lubbe Nordström-priset och Guldspaden.
Norgeparadoxen utkommer 14 maj.
Kontaktperson
Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierforlagen.se