Bokförlaget Forum, 2025-02-13

Foto: Gabriel Liljevall

De skriver nervkittlande deckare som skildrar ett annat Sverige

Deckarduon Pascal Engman och Johannes Selåker är tillbaka med den fjärde boken i serien Skymningsland. I Albinon kastas läsaren in i en brutal berättelse om makt, våld och lojalitet i 1990-talets Sverige.

Det är en tid när organiserad brottslighet härjar, och kampen mellan den jugoslaviska maffian och MC-gängen utspelar sig långt från dagens offentliga skjutningar.

Med Vattenfestivalen som fond och mobiltelefonernas framväxt som ett nytt inslag ligger konflikten och pyr under ytan.

Ny paketering

För att fira lanseringen av Albinon får Skymningsland-serien en ny paketering. De tidigare delarna kommer att släppas i omarbetade upplagor med omslag i ny design. Följt efter Albinon har böckerna Nomaden (2024), Skammens väg (2023) och Till minne av en mördare (2022) getts ut.

Foto: Gabriel Liljevall

Hej! Hur har det varit att skriva en fiktiv berättelse ur en journalists perspektiv, en roll som ni själva har haft?

– Ingen av oss arbetar ju som journalist längre, men det är väldigt roligt att vara tillbaka i redaktionsmiljö, Det är ju där vi båda är mer eller mindre uppväxta. Man saknar det, medan man skriver.

Hur föddes idén till skymningsland från allra första början?

Foto: Gabriel Liljevall

– Vi ville skriva om Sverige. 1994 blev startskottet för flera stora förändringar. Vi folkomröstade om att gå med i EU, dessutom beslutades det att Öresundsbron skulle byggas. Utöver det skedde flera hemska, historiska händelser. Estonia, Skotten på Stureplan, folkmordet i Rwanda, Mattias Flinks vansinnesdåd i Falun, för att bara nämna några.

Vad var det som fick er att välja 90-talet som tidsepok för serien?

– Nostalgi, mycket. Vi växte båda upp på 90-talet och ser väl hela decenniet som enklare och mindre komplicerat. Dessutom är det så otroligt härligt att skriva om en epok där ingen har en smarttelefon. Underbart!

Vilka är de största fördelarna med att skriva i par enligt er?

– Att man alltid har någon som man kan bolla med. Det är en ynnest. Annars, när man skriver själv, är man ganska ensam. Dessutom går det mycket fortfarande. Inte bara för att man skriver halva boken var, utan främst för att man kommer på idéerna mycket snabbare när man hela tiden bollar med någon.

Som erfarna kvällstidningsjournalister vet ni hur man gör gedigen research. Hur har ni använt den kunskapen för att skapa en så autentisk berättelse som möjligt?

– Vi gillar termen infotainment. Självklart ska man bli underhållen när man läser våra böcker. Men man ska samtidigt också lära sig någonting, om en tid, en plats, ett historiskt skeende. I Skymningsland-serien vill vi spegla nutiden genom att berätta om dåtiden. I Albinon, som utspelar sig 1997, har vapnen från Bosnienkriget efter freden börjat smugglas in i Sverige. Samma vapen som idag används i gängskjutningarna

Om Albinon

Stockholm, augusti 1997. Tiotusentals stockholmare och semesterfirare har intagit huvudstaden. Det är Vattenfestival och människomyllret sträcker sig från Kungsträdgården, över Strömbron och in i Gamla stans gränder.

Plötsligt flyter ett lik upp framför polisen Tomas Wolf, hans två barn och alla andra festsugna festivalbesökare. På den döde upptäcks en halvt bortskrapad tatuering som Tomas vagt känner igen från sin tid som FN-soldat på Balkan.

Samtidigt tar journalisten Vera Berg emot en automatkarbin på en ödslig parkeringsplats i Malmö. Hon ska visa för läsarna hur lätt det är att köpa vapen. Affären för henne vidare till de kriminella MC-gäng hon tidigare haft kontakt med.

Från varsitt håll nystar Tomas och Vera i en härva som leder mot ett uppblossande krig mellan jugoslaviska maffian och MC-gängen. Och innan sommaren övergått i höst blåser det upp till full storm.

Om författarna

Pascal Engman är författare och journalist, känd för sina populära böcker om Vanessa Frank och för sin debutroman Patrioterna (2017), som hyllades av både kritiker och läsare. Engman har etablerat sig som en av Sveriges mest framstående kriminalförfattare med sina spännande och samhällsengagerade berättelser.

Johannes Selåker är författare och journalist med en lång karriär på Aftonbladet, Expressen och Aller Media. Han har varit nyhetschef och redaktionschef, och var också ansvarig för några av de stora MeToo-granskningarna 2017. Hans erfarenheter från den journalistiska världen har gett hans böcker en skarp och trovärdig ton.