Mattias Edvardsson: ”Det här är min första riktiga deckare”
2018 fick Mattias Edvardsson ett stort internationellt genombrott med spänningsromanen En helt vanlig familj. Den är översatt till trettiotre språk och har också gjort succé som serie på Netflix. Med nya romanen Gravglänta inleder han nu det som ska bli serien Brottsplats Söderslätt. Här kommer läsaren att få följa polisassistent Gunni Hilding och hennes kollegor i Trelleborgs polisdistrikt.
Efter fem fristående romaner sjösätter du nu ett större serieprojekt. Vad är det för universum du bjuder in läsaren till med Brottsplats Söderslätt? Och vem är Gunni Hilding?
Söderslätt är en underbart vacker plats allra längst ner i södra Skåne. Här finns havet vid Smygehamn och Beddingestrand, här finns vidsträckta åkrar med sockerbetor och raps, här finns pilevallar och djupa bokskogar. Och här finns också Gunni Hilding, en ganska ensam tjugosjuårig kvinna med stora tvivel på om polisyrket verkligen var rätt val.
Jag ville gärna skriva om en empatisk, lite försiktig polis som drabbas väldigt hårt av de hemskheter hon möter i yrket. Gunni blev polis för att kunna göra skillnad för människor, för att stå upp för rättvisan, men upplever att hon har svårt att påverka så mycket. I övrigt är hon som folk är mest. Gunni är absolut ingen supersnut som kan se runt hörn. Hon lyssnar hellre på Kikki Danielsson än på opera och dricker cola – inte whisky.
Boken utspelar sig till stora delar den heta VM-sommaren 1994, hur kommer det sig?
Det är en rolig och tacksam tid att skildra eftersom varenda svensk som var med har en relation till den där sommaren. Gunni är egentligen fullständigt ointresserad av fotboll, men när svenska landslaget gräver guld i USA går det inte att stå utanför. Och på midsommarnatten, samtidigt som Sverige spelar den legendariska matchen mot Ryssland, försvinner en turistande pojke i den idylliska sommarorten Beddingestrand.
Du brukar själv säga att du är bra på att göra det svårt för dig. Hur har du krånglat till det den här gången?
Jag har faktiskt aldrig skrivit en bok på det här "enkla" sättet förut. Jag har alltid krånglat till det genom att hoppa fram och tillbaka mellan olika berättare och olika tidsperspektiv. Det har varit fantastiskt roligt, men i Gravglänta berättar jag för första gången helt kronologiskt från början till slut.
Gunni Hilding är huvudperson, men vi får även kliva in i huvudet på två andra viktiga karaktärer, dels mamman till den försvunna pojken, dels pappan till de lekkamrater som var med pojken vid försvinnandet – och snart anklagas för att veta mer än de berättar. Även om jag fortfarande intresserar mig väldigt mycket för relationerna och de psykologiska aspekterna, så har jag nu närmat mig en mer klassisk polisdeckare med ledtrådar, villospår och jakten på en gärningsman.
Om Gravglänta
En sen eftermiddag i maj 1989 försvinner åttaåriga Robin spårlöst när han leker kurragömma i skogen. Hans lekkamrater pekar snabbt ut en förövare, men den unga polisassistenten Gunni Hilding, som kastats in i utredningen av en tillfällighet, misstänker att de är på fel spår.
Fem år senare, under den heta VM-sommaren 1994, blir en turistande pojke bortrövad från campingen i det idylliska Beddingestrand. Gunni ser genast likheter med Robinfallet och hoppas att äntligen kunna avslöja sanningen.
Men om hon har rätt innebär det att en mycket farlig man går fri på Söderslätt.
Om Mattias Edvardsson
Mattias Edvardsson är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. Han debuterade på Bokförlaget Forum 2016 med En nästan sann historia.
Sagt om Mattias Edvardsson
”Det finns ingen svensk deckarförfattare som bättre skildrar hur livet förvandlas från en vanlig grå vardag till något outhärdligt.” (Mats Palmquist, Barometern 29 maj 2023)