Bokförlaget Forum, 2024-03-28

Foto: Anna-Lena Ahlström

Jenny Larsson bokaktuell med Hej jag har cp! – från tvivel och utanförskap till trygghet och framgång

I boken Hej jag har cp! skildrar småbarnsmamman Jenny Larsson hur det är att växa upp med en fysisk funktionsnedsättning som hörs och syns, och samtidigt ha en full kognitiv förmåga. Hon skriver om hur det var att få kompisar som barn, hur det var att dejta, utbilda sig och senare skaffa familj och barn. Hon kallar sig själv funkivist och berättar hur det känns att möta funkofober i vardagen.

Foto: Anna-Lena Ahlström

– Jag har en stor plattform i sociala medier som jag använder för att skapa förståelse och uppmuntra till en större inkludering i samhället. Jag brukar säga att jag är en funkivist. Och jag berättar om hur det är att möta funkofober i vardagen. Jag skriver om att odla självförtroende och våga ta plats, även om man alltid är den som sticker ut, säger Jenny Larsson.

Jenny har behövt hantera negativ särbehandling på grund av sin cp i hela sitt liv, och påtagliga fysiska utmaningar.

– Jag låter inte det hindra mig i min väg fram i livet. Jag gör sådant som de flesta gör. Jag åker skidor, cyklar, har varit på partyresor med kompisar, dejtat killar, har tagit körkort, utbildat mig och har man och två barn. Men jag kommer aldrig påstå att min cp har medfört något positivt. Det är just en funktionsnedsättning och det finns inget som förenklar livet när man har nedsatta funktioner. Jag är säker på att mitt liv varit enklare utan min diagnos, men nu råkar jag ha den och då får jag försöka göra det bästa av situationen. Alla människor har varierade funktioner, men mina är faktiskt nedsatta och det önskar jag att fler skulle kunna säga utan att lägga en värdering i det, säger Jenny Larsson.

Jenny tycker vi ska sluta försöka tvätta bort cp som skällsord och istället acceptera att det används så. Inte göra en så stor grej av det eller ta åt oss eller ta illa upp.

– Däremot vill jag gärna öka kunskapen om cp. För de flesta som använder ordet i negativ mening vet inte vad det betyder eller står för. Jag vill också inspirera föräldrar, lärare och andra i samhället hur man kan prata med sina barn om diagnoser så att de själva enkelt kan förklara för andra. Mina egna föräldrar tycke att cp var ett väldigt skamfyllt ord under min uppväxt. Det för inget gott med sig och länge kunde jag inte identifiera mig med att jag hade cp, säger Jenny Larsson.

I boken beskriver Jenny också om sina upplevelser vad gäller att många vill ge henne oönskad hjälp, och vad personer kan tänka på i mötet med någon som har en funktionsnedsättning.

Hej jag har cp! har utgivning den 15 maj. Boken kommer också som ljudbok samma dag och läses in av Frida Hallgren.

Om Jenny Larsson och Emma Barrstrand

Foto: Anna Lena Ahlström

Jenny Larsson, född 1993, är arbetsterapeut och bor i Karlskoga med man och barn Hon driver instagramkontot Jennys pyssel med 111 000 följare, ett konto där hon delar med sig av sin vardag med små barn och informerar om livet med fysisk funktionsnedsättning. Hon utsågs 2022 till av tidningen mama till Årets mama-röst och var på Expressens lista över årets kvinnor 2023.

Emma Barrstrand är frilansjournalist och har skrivit ner Jennys berättelse i boken Hej jag har cp!

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se