Stockholms bokhelg – möt våra författare
Den 21–22 maj bjuder Bonnierförlagen in till en riktig bokfest under Stockholms bokhelg. Det blir en fullspäckad helg där över 40 författare från våra olika förlag medverkar. Det är helt kostnadsfritt och alla, stora som små, är välkomna.
Ekporten på Sveavägen 56 i Stockholm står öppen lördag 11.00 till 17.00 och söndag 11.00 till 16.30.
På scenen på vår innergård bjuds det på allt från spänning med Pascal Engman och Christina Waldén, livsråd med Marko ”Markoolio” Lethosalo och samtal om samkönad kärlek genom tiderna med Edvin Törnblom.
Khadija Mohamud och andra kokboksförfattare in till att provsmaka deras recept.
Roliga aktiviteter för barnen utlovas och naturligtvis bokförsäljning och boksignering. Allt i läsandets anda!
Dessutom medverkar många fler författare på scener runt om i Stockholm under bokhelgen.
Läs mer på stockholmsbokhelg.se eller klicka här för att ladda ner programmet.
Lördag 21 maj
11.00 Khadijas stjärnrätter – mingel och provsmakning Khadija Mohamud, Khadijas kök
Khadija Mohamud har alltid älskat mat, och axlade redan som nio-åring ansvaret för familjens matlagning hemma i Somalia. I Sverige började hon dela med sig av sina recept på injeras, sambusas och dorho wat och sin kärlek för östafrikansk mat, på Instagram och det dröjde inte länge innan hennes matinspiration landade i kokboken Khadijas kök.
12.00 Spiskrigarens favoriträtter – mingel och provsmakning Filip Poon, Favoriter
Det var Gordon Ramsay och Jamie Oliver som fick Filip Poon att börja laga mat. Förebilderna ledde honom till Sveriges Mästerkock och hela vägen in i tittarnas hjärtan. I dag är han matinspiratören som kallar sig själv för ”spiskrigare” och brinner för att inspirera människor att bli mer kreativa i köket. I hans bok Favoriter serverar han lättlagad mat som inte går att motstå: kebabpizza, burgare och revbensspjäll. Mums!
12.40 Kvinnan och ödet. Veronika Malmgren, Elise och allting därefter, Anna Schulze samt Är det här jag? Marie Lok Björk, Att välja ett liv
Elise och allting därefter handlar om tre generationers kvinnor som vi möter vid olika tillfällen i deras liv, med andra världskriget som fond. I Är det här jag? går Iris mamma bort. Kvar lämnas hon med sin moster. Författarna möts i ett samtal om kvinnans kamp för att ta sitt liv i besittning. Samtalet modereras av Marie Lok Björk som utkom med Att välja ett liv som lyfter fram ett kvinnoöde från förra seklets början.
13,30 Hundra år som homo. Edvin Törnblom, Bögen är lös
Queer, homo och gay – kärt barn har många namn. I alla tider har samkönad kärlek varit ett omdiskuterat ämne och som homosexuell har livet ibland verkat helt hopplöst. Om det talar Edvin Törnblom, poddaren som skrivit instruktionsboken Bögen är lös.
14.00 Jävligt gott (och veganskt) – mingel och provsmakning Gustav Johansson, Vegansk hemkunskap
Redan 2011 började Gustav Johansson missionera om vegetarisk matlagning under bloggnamnet ”Jävligt gott”, och nu har han blivit Sveriges mest kända namn när det kommer till vegansk och växtbaserad inspiration. För alla som är nyfikna på grön matlagning har han kokat ihop boken Vegansk hemkunskap där han ger bort genvägarna till de enkla och snabba vardagsrätterna som alla kan älska.
15.40 Spänning som kryper in under skinnet. Pascal Engman, Till minne av en mördare & Johanna Mo, Mittlandet
Till minne av en mördare utspelar sig år 1994 och är Pascal Engman och Johannes Selåkers första delen i en ny serie. Mittlandet är tredje delen i Ölandsbrotten av Johanna Mo och tar avstamp i en händelse år 1999 som förföljer Hanna 20 år senare. Författarna träffas för att samtala om ond bråd död och hur man skriver spänning som kryper in under skinnet.
16.05 Att lära sig av livet Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Markoolio, mörkret och den rosa bubblan
För Markoolio var livet en skön fest och allt ett skämt – för Marko Lehtosalo var livet en kamp. Mot styvfarsans slag med bältet, mot morsans spritmissbruk och mot att hånas i skolan för märkeskopior och skidor hittade i soprummet. Marko Lehtosalo berättar om hur han gick från ungdomsbrottsling i Orminge till en av Sveriges största artister.
Söndag 22 maj
11.25 Vårt arv och historia Karin Erlandsson, Hem & Joanna Rubin Dranger, Ihågkom oss till liv
För kollektivromanen Hem har Karin Erlandsson nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. Det är en episk, historisk roman i vilken viktiga episoder i Ålands historia berättas genom skeenden där hemmet står i centrum. Karin har tidigare gett ut den prisbelönta Legenden om ögonstenen. Författaren och illustratören Joanna Rubin Dranger har undersökt vad som hände med de som ”försvann” under förintelsen. I den tecknade dokumentärromanen Ihågkom oss till liv ger hon ett ansikte till alla de som mördats och glömts bort. Författarna möts i ett samtal om hur vår historia och vårt arv påverkar oss.
12.15 Våra barns oro. Liv Svirsky, Mina känslor och jag & Caroline Engvall, Sorgebarn
Liv Svirsky är aktuell med Mina känslor och jag, en lättläst bok för unga om känslor, som ger konkreta tips på hur man kan hantera dem. Liv är legitimerad psykolog och har lång erfarenhet av att arbeta med psykoterapeutisk behandling av barn. Caroline Engvalls spänningsroman Sorgebarn handlar om Smilla som arbetar med att ta hand om utsatta unga tjejer med självskadeproblematik. Tillsammans pratar författarna om hur man kan se och prata om ungas känslor, oro och problem.
12.40 Hur mår vi, egentligen? Katarina Blom, Tillsammanseffekten & Anders Wallensten, Hälsogåtan
Hur kan vi genom att stärka våra relationer och vanor må bättre? I Hälsogåtan av Anders Wallensten undersöker han hur vi med vår historia som redskap kan lista ut hur vi blir hälsosammare. Katarina Blom kommer i Tillsammanseffekten fram till att våra sociala relationer påverkar vår hälsa mer än vi tror. Med utgångspunkt i vår evolution reder Wallenstam och Blom ut hur vi egentligen mår, och kan må.
14.50 Rysligt bland berg och älv. Ulf Kvensler, Sarek & Helena Dahlgren, Skarp
I Ulf Kvenslers thriller Sarek åker tre vänner i väg på en fjällvandring som visar sig bli en mardröm som förändrar deras liv för alltid. Emma i Helena Dahlgrens Skarp får ett vistelsestipendium för att bo på en gård där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde och verkade. Väl på plats löses sakta gränsen mellan Emma och författaren upp. Författarna möts i ett samtal om psykologisk spänning bland berg och älv.
15.15 Spänning med politiska motsättningar. Bo Svernström, Det man inte ser & Christina Wahldén, Enbart kvinnor
I Bo Svernströms Det man inte ser hittas tre människor brutalt mördade. En av dem är en kidnappad industriman, de andra två är miljöaktivisterna som kidnappade honom. I Christina Wahldéns tredje bok i den populära Darwin-serien, Enbart kvinnor, hittas en minister mördad. Hon har nyligen fattat beslut om gruvexploatering på en helig plats, en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år. Bo Svernström och Christina Wahldén möts i ett samtal om politiska spänningar och vem som sitter på rätten att bestämma sanningen.
15.40 Afternoon tea. Katarina Bivald, Morden i Great Diddling & Veronica Sjöstrand, Den svarta dolken
Katarina Bivald, aktuell med Morden i Great Diddling, och Veronica Sjöstrand aktuell med Den svarta dolken bjuder in dig till att avsluta Stockholms bokhelg med ett riktigt härligt afternoon tea. Författarna pratar om allt från mord till vintageklänningar och engelska pubar – allt du önskar av ett riktigt cosy crime!