Fredrik Backman sprider läsglädje och försoning i brevlådan
När coronaviruset hindrar oss från att träffa våra nära och kära får man hitta andra vägar att stötta och interagera. Fredrik Backman, författaren till En man som heter Ove, startade därför ett omtänksamt initiativ. Han gick ut i sina kanaler med ett budskap och en möjlighet. Det är inte lätt att sitta isolerad, alla har sina egna tankar om varför och hur mycket man ska anpassa sig till situationen.
Fredrik skriver i sitt inlägg:
”Men efter att Folkhälsomyndigheten gick ut med informationen att "riskgrupper" bör begränsa sina kontakter och "stanna hemma så mycket som möjligt" har jag förstått att en del av er hamnat i konflikter med människor som ni älskar om vem detta egentligen gäller, och varför.”
Fredriks initiativ går ut på försoning och medmänsklighet
”Den du älskar är kanske envis (som fan) och du kanske är störig (det är du, lite, det får du erkänna) och ni kanske kör fast. Och då kanske inte det här hjälper ett dugg, men OM du tror att det hjälper så skickar jag gärna ett ex av "En man som heter Ove" tillsammans med ett signerat ex av brevet på bilden till personen du bråkar med.”
Läsglädje i form av ett exemplar av En man som heter Ove hem i brevlådan
I ett samarbete med Bokförlaget Forum gick Fredrik ut i sina kanaler med ett brev där han alltså erbjuder att skicka hem boken En man som heter Ove tillsammans med ett personligt brev signerat Fredrik Backman. På 48 timmar kom det nästan 1500 mejl där människor önskat att få skicka boken till någon i deras närhet. Ett gäng tappra medarbetare i förlagets lokaler har packat böcker och brev som nu är på väg ut till allas nära och kära runt omkring i landet.
Ett fantastiskt initiativ i en tuff tid som förhoppningsvis värmer lite extra och som också ger sällskap i en tid då många måste hållasig hemma.
– Det har varit väldigt roligt att få vara med och göra detta verkligt tillsammans med Fredrik och att kunna bidra till både snällare relationer men också ge en stunds resa in i en annan värld tillsammans med Ove, hans Saab och hans motsträviga välvilja, säger Adam Dahlin.
Om Fredrik Backman
Fredrik Backman har sedan debuten 2012 blivit ett internationellt fenomen. Hans böcker har nått New York Times bästsäljarlista, de har översatts till fler än 40 språk och filmatiseringen av hans första bok En man som heter Ove Oscarsnominerades. Hans sjätte roman Folk med ångest utkom förra året.
Om En man som heter Ove
Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller ”den där statskuppen”, som Ove själv bara minns den. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.
Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.